Ook jij bent goed genoeg

Vroeger heb ik altijd geleerd mezelf klein te houden. Lekker op de achtergrond te blijven en mezelf als het ware te verstoppen. Zichtbaar zijn? Alsjeblieft niet. Want zichtbaar zijn is moeilijk. Zeker wanneer je om je heen kijkt en ziet hoe anderen het – ogenschijnlijk – geweldig voor elkaar hebben. Het internet staat vol met perfecte plaatjes, geniale blogs en inspirerende posts. Dat in combinatie met mijn hoogsensitiviteit zorgt ervoor dat ik me lange tijd erg heb laten beïnvloeden door wat andere mensen van me dachten. Bang voor vervelende reacties en voor kritiek.

Ik tegen de wereld
Bang dat andere mensen een mening hadden over dat wat ik zei of schreef. Nog voordat ze ook maar iets gezegd hadden. Ik dacht dat de hele wereld tegen me zou zijn, als ik één foutje zou maken, al was het maar een simpele spelfout. Of nog erger, dat ze me raar of niet-meer-leuk zouden vinden. Zo maakte ik het mezelf niet makkelijk. Ook in het ondernemerschap niet. Ik handelde vaak uit emotie, op zich niet slecht, maar het zakelijke verdween daardoor naar de achtergrond.

Je bent niet alleen
Gelukkig heb ik geleerd van die periode. Ik heb ontelbare inspirerende boeken gelezen, cursussen gevolgd en mezelf ontwikkeld. Van het super down-to-earth boek ‘de edele kunst van not giving a fuck’ – aanrader – tot in de meest onhandige yogaposities mantra’s zingen om mijn zielsmissie te vinden. You name it, I did it. Zodat ik kan zijn wie ik wil zijn, en hier ook achter durf te staan. Een van mijn belangrijkste lessen? Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Ik niet, maar ook jij niet. Daarom heb ik mensen om me heen verzameld die me steunen, kunnen helpen zoeken wanneer ik – letterlijk of figuurlijk, haha – de weg kwijt ben. Mensen die zeggen: je doet het goed, je bent goed genoeg. En mij leren dat ook tegen mezelf te zeggen.

Mijn tip aan jou
Dat is dan ook mijn tip aan jou. Verzamel zo’n supportnetwerk om je heen. Ik heb wel eens gelezen dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen die het dichtst om je heen staan. Neem dat serieus. Want het is écht zo. Wees daarnaast niet bang om aan de bel te trekken wanneer je hulp nodig hebt. Heb je geen idee hoe je een goede blog schrijft? Vraag het een tekstschrijver. Moeite met die ene lastige manager? Bespreek het met een collega, wat doet hij/zij?

Heb je angst, of stress? Maak het bespreekbaar. Je zult merken dat je hier niet alleen in staat. En vergeet niet: het is vallen, maar iedere keer weer opstaan. Er gaat altijd wel eens iets (goed) mis. Ook bij die fantastische businessbabe met 200.000 Instagramvolgers. Er schuilt altijd wel iets achter die six-pack, mooie reisjes en dat ogenschijnlijk slapend rijk worden.

Houd dit in je achterhoofd
Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Maar zolang jij achter je eigen keuzes staat, en je doet wat goed voelt voor jou, doe je het juiste. Dit betekent niet dat je nu een bank moet gaan beroven, maar je snapt vast wat ik bedoel. Laat die mening van anderen lekker los. En stel grenzen. En bewaak ze. Ben wie je bent, want dan ben jij op je best, echt waar.

Heb je daar moeite mee?
Dan help ik je graag. Met mijn bedrijf Mindability help ik namelijk mensen weer glimlachen. Hun ware ik terugvinden nadat ze die even uit het oog verloren zijn. Ik help jou beseffen dat je goed genoeg bent. Jij mag gewoon zijn wie je bent, en dat mag je ook delen met de rest. Dat doe ik uiteraard niet alleen, maar samen met een team van gedreven professionals. Denk aan: GZ-psychologen, personal trainers, voedingsdeskundigen en loopbaancoaches. Meer weten? Vraag het me! Of kijk even rond op de website.

 

Geen reactie's

Geef een reactie